Здравейте колеги,
преди две седмици сварих първия си Пилзенски лагер, като преди това бях сварил една експериментална - същата бира, но ферментираха с Нотингам на 14 градуса, за да си отделя мъст за газиране и стартер на лагера.
Рецептата е следната:
Pilsner malt - 100% - 5кг.
65 гр. - 45 мин
72 гр. - 15 мин
78 гр. - маш аут
Хмел:
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 60 мин
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 30 мин
SAAZ 3,8 - 65 гр. - 10 мин
Ирландски мъх - 5 гр. - 10 мин
Сухо охмеляване SAAZ - 50 гр. - 4 дни
Дрожди: Saflager 34/70 на 11-12 гр. (ферментира в охладител за вино)
Озахаряването си мина ОК, изкарах преди варене 30,2 литра по показание на уреда ми (реално бяха 31.9 литра, защото има мъртъв обем от 1.7 л) на 11.4
След варене 26,7 по показания/ 28,4 реално в уреда на 12,8
Стартерът ми беше 2,3 литра на 10Р, заквасен за 16 часа и охладен до 15 градуса, колкото ми беше охладено и основното количество.
Първи въпрос: по един калкулатор на BeerSmith сметнах че смесването след смесването на по-слабия стартер с основното количество, би следвало да стане 29 литра на 12.5. Това или 12.7 следва да считам за OG ? Това е важно когато се мери с рефрактометър и се правят корекции.
Втори въпрос: В момента е още ферментатора, но от 2 дни се закучи на 3.4Р - да вдигам ли температурата за диацетилна пауза или да изчакам още малко да падне до 3Р и тогава?
Трети въпрос: Оказа се, че 35 литровия ми ферментатор не може да влезе в хладилника и да лагерува на 4 градуса. Уж всичко премислих 100 пъти, но това го пропуснах. Та в тази връзка, може ли първо да го газирам с пивна мъст и бутилирам и после да го оставя да си лагрува в бутилките и доколко ще повлияе на крайния резултат, ако го направя по този начин? Също така, ако първо газирам, би следвало да не трябва да добавям дрожди или?