такааа....
4-та бира БИТЪР ЕЙЛ,
следвах рецепта от форума, и то беше точно по гергьов ден, сварих я и я оставих на терасата в 1 топлоизолирана ниша, на 15 литра сложих 5 гр дрожди, рехидратирани мъст, което незнам дали се получи, защото не се виждаше никаква активност в чашата.
та първите 4 дена бях оставил без надзор да ферментира на 14-15 градуса (околна), като се върнах, нямаше никаква активност меря, 7*Р, после времето се постопли и околната Т стана 16-17-18* и вече на 14-тия ден беше паднала под 5*Р и бутилирах. Мерих с виномер украински, защото си счупих захаромера. Днес е трети ден от газировката и бутилката се е втвърдила малко. Значи ще стане работата за пиене.
5-тата бира ВАИС
следвах рецепта пак от тук, вчера следобяд, нямаше проблеми, не можах да достигна 15*Р при наливане във ферментатора, ама 13*Р беше при 27*С, значи с корекцията отива към 14. сипах 7 гр. дрожди направо във ферментатора, и днес цял ден бълбука вече. при околна 21 във ферментатора 23-24, чудя се дали да не намаля 1-2 градуса. даже 2-3 часа изкарва въздух на всяка секунда, после сякаш забавя, и пак почва силно.
въпрос имам за захарта при бутилиране, трябва ли задължително да се разтваря във вряла вода за дезинфекция?
(цялата тая работа със дезинфекцията аз я спазвам, но ми се струва безмислена, и някой път ще пробвам без ОКОРОН. защото на село като правим вино, бяло вервено, нищо не дезинфекцираме, е естествено мием със сода (за бъчви) спазваме нормалха хигиена, но не използваме дезинфектанти, по време на последващите преливания, бутилирания и т.н. и не е имало проблеми от както се помня, а да - и не засяваме с дрожди, а виното се получава, като магазинско вино от тия над 15-20 лева.)
как се прави стартер?
1. завирам вода 300 мл. слагам 1 сл, захар разтварям
2. оставям да падне до 25*, със капак предполагам
3. сипвам и преварена мъст, ама колко? колкото водата, може ли само с мъст?
4. поръсвам дрождите и какво трябва да стане, ще шупне ли като мая за хляб ли, само леко пяна ли да има?. колко време да ги чакам, и колко време макс могат да стоят?