Докато планирах последната си варка и си се чудех как най-лесно (мързеливо) да добавя аромат на лимон, ми хрумна да използвам етерично масло. Цената е към 4-5лв за чисто етерично масло, без алкохол или химия. Получаваш готов аромат, без да киснеш в спирт или да се чудиш от къде са лимоните и с какво са пръскани. Някой правил ли е подобни експерименти? Струва ми се че има голям потенциал в етеричните масла. В първия сайт дето влезнах, маслата които ми се струват подходящи за добавяне в бирата са:
- лавандула
- лимонена трева (пробвах, не ме кефи)
- лимон
- мандарина
- мащерка
- мента
- черен пипер
- портокал
- хвойна
- джинджифил
- грейпфурт
Това е голямо и леснодостъпно поле за експериментиране.
Първо пробвах с една капка на половин литър (при бутилковата доферментация), но ми се вижда много. Сега съм заложил един светъл ейл с 1 капка на 1,5л и ако стане добре ще се похваля.