Медно отлагане по крана

Модератор: Martin

Медно отлагане по крана

Мнениеот bojo » 02 Авг 2017, 16:43

От известно време забелязах помедняване по вътрешната част на крановете на кегератора. Степента при двата е различна, но единият си е направо като обработен с електролиза. Отлагането не е по всички части имащи досег до бирата. Дали е възможно да съм вкарал мед в бирата, например от серпентината за охлаждане. Висока температура, кисела среда - всеки път след охлаждане серпентината е идеално лъсната и личи до къде е била потопена.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот bojo » 04 Авг 2017, 15:46

Малко снимков мат'рял. Че има мед само по някои елементи според мен е от качеството им, но по другите откъде е тая изненада :?:
Прикачени файлове
20170804_145908.jpg
20170804_143858.jpg
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот Dejmos » 04 Авг 2017, 16:55

Тези елементи от неръждаема стомана ли са, или са от месинг с някакво покритие?
Ако е второто, вероятно е паднало покритието и виждаш месинга, с променен от бирата цвят.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот bojo » 05 Авг 2017, 12:42

Мдаааа, излязоха кранове ментаци, или пък може би е нормално. Изпилих малко на безопасно място и се показа много слабо жълтеникав цвят. Вашите кранове как са, за да се ориентирам какво да правя.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот Dejmos » 07 Авг 2017, 15:11

Моите са месингови, с бяло покритие като твоите.
Доколкото знам, на Brewmaster помпата и част от карантиите също са месингови.
Аз лично не се притеснявам.
Почти всички ползваме медни серпентини.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот bojo » 07 Авг 2017, 16:14

Продължавам да охлаждам наличните чучури с пълна сила и спокойствие. За серпентината се притеснявам леко, след охлаждане е перфектно лъскава (паднало е нещо от нея), но поне ще знам от какво съм умрял :lol:
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Медно отлагане по крана

Мнениеот mirix » 25 Авг 2017, 08:18

По принцип, когато се прави електрохимично покритие. За основа се помеднява и чак тогава се нанася покритието.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron