от victoryvt » 21 Ное 2015, 11:27
Смятай :
трябват ти поне 7гр. ферментируеми захари на литър бира.
При 12% екстракт в 1л. има грубо 120гр. от които ще изферментират около 85% или 102гр.
Ако ще бутилираш 22л. ще трябват 22 по 7 = 154гр. ферментируеми или около 1.5л. неферментирала пивна мъст.
Т.е. от 25л. след варката ще си отделиш 1.5 до 2л. да чакат, а другите 23л. да ферментират.
Намери си бутилка, която е точно 1.5л. (от разни безалкохолни има) и я напълни до ръба, да няма въздух. Завий капачката така че да излезе малко и слагай в най-студената част на хладилника.
Не е нужно да се замразява, стига да е на под 5-6 градуса в хладилника.
Ако ще го замразяваш - тогава не пълни до ръба, а остави малко въздух за да има накъде да се разширява при замръзването.
И вярно че вече е писано по въпроса.
И че е за раздела "Газировка ..."