Моя първи опит в бироваренето

Модератор: Martin

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот Dejmos » 22 Дек 2017, 01:11

Последната ми бира беше с С04 в такава кофа. Достатъчно свободен обем, не се изляха през клапана, но два пъти издухваха водата от клапана, та го доливах.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 23 Дек 2017, 20:10

Здравейте,
Днес беше студен ден на терасата, но като цяло мисля че се справих с варенето на бирата. Голям Мерак II
25991087_10213218430228545_1162873233_o.jpg

Смесих малца в един тензух.
26027164_10213218433628630_1167167052_o.jpg
тензух


25991279_10213218433388624_424711363_o.jpg
Стартираме с водата за озахаряване


Загрях до 64 градуса и цопнах цялото количество малц. Не можах да го направя в една марля и се наложи да го разделя на в две торбички. Едната се развърза и стана мазаляк.

Увеличих температурата на 72-градуса. И направих около 20 минути киснене на малца в това състояние.

Направх йодна проба, стори ми се че всичко е наред. На първата не и повярвах и направих втора, йода не промени цветът си.
26036204_10213218432428600_2076000337_o.jpg
йодна


Направих промиването с 9 литра вода. Малца беше утроил размерите си и не се събра в гевгира, после го изтървах и той плисна на плочките направих всичко в бирена мъст, но не се отказах :).
След което успях да събера всичко в тенджарата, която до ръба ми се струва че е 14 л или ми се иска :).
26024694_10213218430028540_425533271_o.jpg
бирена


Изчаках да заври и засякох 1 час. На 1-вите 10 минути сложих 20 грама по рецептата, после нещо се отнесох и сложих 30 гр.
Разнесе се супер аромат на хмел. Надявам се да не съм я вгорчил.
Охладих за 3 ч. 40 минути до 23 градуса и сложих 5 гр дрожди Нотингам. Сториха ми се малко и сложих още 2 гр.
Като цяло има пулс на водния клапан, но утре ще видя дали има пяна.
Прикачени файлове
25991102_10213218432708607_1356577286_o.jpg
25991222_10213218432028590_784950503_o.jpg
Киснем на 64 - 40 минути
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Моя първи опит в бироваренето

Мнениеот mitriohin » 06 Яну 2018, 10:41

Резултата :)
Мерак Втори определено е яка бира.
26696220_10213324089389958_221589035_n.jpg
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron