Снимките са правени от мен, на моя стар смартфон през 2012 г.
В началото на създаването на този форум и сайт.
Още преди да съществува АДПБ.
Датата и часа се виждат на снимките.
За съжаление, в стремежа си тогава да популяризирам този новосъздаден от мен форум и сайт, бях ги поствал и в други форуми и блогове.
Вече и не помня в кои точно.
Няма как да искам права, тъй като спокойно могат да кажат че са "от интернет" и няма да излъжат.
"Логото" на тоя сайт - тези халби с бира аз също съм направил като съм удвоил настрани една свалена от някъде си снимка.
Дано не ме потърси нейния автор
А и аз лично не съм фен на затворения код, напротив. Нека ползват, нека показват - снимките са от моя дом, от моята кухня.
Относно т.н. изследване - хич не ми се коментира.
Събрали се там някакви държавни чиновници, похарчили са една камара държавни пари, за да стигнат до извода че в някои крафт бири има освен живи дрожди и такива , наречени от тях "диви". А не е изключено и да не са разпознали някой културен щам, който не е разпространен в все още в криобиологичния институт.
Шегувам се, естествено.
Интересно какво биха казали за някой белгийски киселяк, плод на спонтанна ферментация. И дали ще успеят да наложат на белгийския му производител да изкара кратък курс по запознаване с добрите практики на пивоварството ?
А смесването на понятията "домашен пивовар" и "крафт пивовар" говори за твърде неосведомен автор на статията.
Може би е време да го поканим на някой курс при нас ?
Мога да им предложа за тест моя бидон с кисело зеле. В него предполагам ще има както млечно-кисели бактерии, така и дрожди и някоя и друга зелена еуглена. Но и с тях и без тях - аз го използвам за хранителни цели (киселото зеле) и не съм умрял.
Същото важи и за произведената за моя собствена консумация бира, вино, сок от вишни, компот от дюли, туршия от зелени домати.
Хранейки се с необработени топлинно пресни зелечнуци и плодове ние поглъщаме огромно количество микроорганизми с тях - не само дрожди и бактерии, а и всичко друго в природата.
Причината да сме живи все още е че имаме имунна система, която действа като подтиска всички тия микроби.
А за да не забрави кой микроб какъв е и как да му противодейства, от време на време трябва да се среща с тях на живо.
Някой ден, помнете ми думата, от БАБХ ще решат да ни забранят да си готвим храна, освен ако не сме регистрирани при тях като компетентни готвачи, минали специален курс.
И това е в кръга на шегата, естествено.