Вчера правих въпросната PUNK IPA и ето каква я докарах. Малко прекалих с промиването и съответно падна малко OG-то спрямо оригиналната рецепта, но се получи по-голямо количество.
PUNK IPA CLONE Original Gravity: 12,3 °P
Final Gravity: 2.9 °P
ABV: 5.03%
IBU: 62
SRM: 7
Fermentables 8.7 kg - German - Pale Ale - 93.5%
0.6 kg - German - CaraMunich I(0.3kg) + German - CaraMunich III(0.3kg) - 6.5%
9.3 kg Total Hops 40 g Chinook Boil @ 60 min
25 g Ahtanum Boil @ 60 min
40 g Chinook Boil @ 20 min
25 g Ahtanum Boil @ 20 min
55 g Chinook Boil @ 0 min
25 g Ahtanum Boil @ 0 min
25 g Simcoe Boil @ 0 min
25 g Nelson Sauvin Boil @ 0 min
95 g Chinook Dry Hop @ 4 days
75 g Ahtanum Dry Hop @ 4 days
75 g Simcoe Dry Hop @ 4 days
40 g Nelson Sauvin Dry Hop @ 4 days
75 g Cascade Dry Hop @ 0 days
20 g Amarillo Dry Hop @ 4 days
YeastUS-05 2 packs - на магнитната бъркалка за около 2 часа;
Варене - 75 минути;
44 литра във ферментатора.
Първата доза хмел сложих за 60 минути, втората за 20, а третата чак когато спрях нагревателите и седя докато не приключих Whirpool-а. Промиването веднъж затлачи, но вече по отработена схема го подкарах наново. Рециркулирах почти през цялото време.
Тествах RIMS-а, с него подгрях водата за майшуване. След това се опитах да покача до 72 градуса, но малко ми затлачи мъстта и се получи нещо като прекипяване в него, предполагам поради малкото к-во мъст и високата температура, затова не исках да рискувам и дозагрях с бързовара. Може би с фалшиво дъно ще е по ефективен римса, но все пак исках да го тествам.
Днес сутринта, около 14-15 часа след засяване на дрождите, клапана бълбукаше като пощурял.
Ето малко снимки и видеа:
https://photos.app.goo.gl/4xaJEY8bEoHyaKqy1