Малцов екстракт за печене

Модератор: Martin

Малцов екстракт за печене

Мнениеот bronc » 18 Сеп 2018, 12:54

Привет! Регистрирах се във форума с един малко страничен за пивоварството въпрос. В печенето на хляб и хлебни изделия понякога се използва т.нар. diastatic malt powder, което е смлян (изсушен) покълнал ечемик, ако не се лъжа. Понеже знам, че този продукт често се използва в пивоварството и никъде другаде в България не го намерих, реших да проверя тук. Видях, че на сайта се предлага светъл малцов екстракт (http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=229), което ми се струва, че е това, което аз търся. Основно ме съмнява дали е diastatic или non-diastatic, т.е. дали има живи ензими или не, понеже те са важни. Как мислите? Благодаря :)
bronc
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2018, 12:48

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот Martin » 18 Сеп 2018, 16:52

Този екстракт е вече озахарен, тоест ензимите вече са минали и са направили нишестето на захар.
Ако ти трябвад живите ензими, просто поръчай малц и го смели на брашно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот bronc » 18 Сеп 2018, 16:59

Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.
bronc
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2018, 12:48

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот alvinator » 18 Сеп 2018, 17:04

bronc написа:Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.


Имай предвид, че услугата "Мелене" смила малца за нуждите на пивоваренето, т.е. - въобще не прилича на брашно, малцът е по-скоро натрошен, отколкото смлян.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот bronc » 18 Сеп 2018, 17:12

alvinator написа:
bronc написа:Хм, току-що научих какво реално е малц :lol: Благодаря за идеята. Виждам и че мога да си "поръчам" мелене.


Имай предвид, че услугата "Мелене" смила малца за нуждите на пивоваренето, т.е. - въобще не прилича на брашно, малцът е по-скоро натрошен, отколкото смлян.

Хм, ясно. Утре ще звънна да питам дали има възможност да се смели фино, а ако не.. ще го мисля.
bronc
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2018, 12:48

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот Bones » 18 Сеп 2018, 21:01

Зърната малц могат да се смелят до консистенцията на брашно в най-обикновен блендер. После (ако желаеш) пресяваш и действаш по рецептата, която си си наумил. Лично аз ползвам минимални количества, колкото за вкус и аромат.

От позапечения малц по-нагоре от Карамюних не ходи, че почва да се губи "хлебния" елемент.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Малцов екстракт за печене

Мнениеот Yaskata » 20 Сеп 2018, 15:20

Но в ечемичения малц има люспи (от самот зърно). Те помагат при прецеждането.
Ако се смели ситно сигурно няма да се забелязват, но за по-изискани сладкиши, мисля че няма да е много приемливо.
Единствено пшеничения малц няма люспи, заложи на него ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron