Здравейте,
С цел за по-лесно търсене, правя нова тема за метода BIAB (Brew-in-a-Bag) или казано на български - варене в торба. Вече имам опит от 1 варка, но нямам наблюдения за самият резултат като качество на готовата бира, за което ще пиша по-късно. Според първоначалните наблюдения - бирата е ок, но мисля че е все още рано да го потвърдя.
Рецептата, която ползвах е тази: viewtopic.php?f=24&t=3401&start=250#p19732 и няма да я описвам отново.
И сега за самата процедура:
Заложих на BIAB NO SPARGE, всичко в един съд, използвах торба за BIAB от Aliexpress(ето тази), леко модната, като ми я подсилиха с ленти, които завършват с дръжки, за да може да се повдигне.
За този метод не е нужен отделен съд за вода с промиване, а цялото количество вода, което е горе долу 1:7( т.е. цялото количество вода - за озахаряване(1:3) и за промиване(1:4)) се загрява в основния съд.
В моя случай - подгрях около 56 литра вода до 71 градуса, сметнато с калкулатора на BF за 8 кг малц.
След като достигнах целевата температура, сложих и малца (8кг в случая) като разбърквах докато го изсипвам.
Съда е изолиран и оставих така за около 45 минути, като периодично разбърквах. Реално температурата падна с 1-2 градуса, за тези 45 минути.
След това повиших до 72 градуса с бързовара, това малко ме озори, тъй като ме беше страх да не стопя торбата с бързовара, но някак успях. Тук това което колеги дадоха като идея е първо да се извади торбата с малца и след това да се подгрее до 72С или вторият вариант е да се използва RIMS (в случая имам такава система, която не ползвам в момента).
Тази варка разчитах на късмет и подгрях с бързовар, като гледах да не докосвам торбата.
Mashout пропуснах, тъй като при този метод няма промиване и не е необходим.
След като излезе йодната проба, повдигнах торбата изцедих и започнах да подгрявам за варене, а торбата оставих да се доизцеди и след около 30 минути, когато започна да ври добавих и това количество бирена мъст(4-5 литра).
За тази стъпка най удачно е да се измили някаква стойка, на която да се закачи торбата и да се изчака да се оцеди хубаво, докато вече започва вареното. За такава стойка ще помисля по натам, вече имам идеи.
Нататък процедурата е ясна - след като започне варенето се слагат хмелове на определените минути според рецептата, потапяне на серпентина за дезинфекция, охлаждане, whirlpool, след това преливане към канти/ферментатор с тръба на Вентури за аериране през hopspider(като филтър).
В крайна сметка, мисля че като за първи опит с BIAB, резултатите са приемливи, въпреки че могат да се подобрят:
Екстрактивност 55%
Ефективност 70,5%
Гледах, че колеги ползващи този метод постигат до 85% ефективност, като за целта мелят малца много фино. Друг вариант е да се промива, но, това вече се доближава до стандартния метод.
Мисля да направя още една такава варка, инвестицията ми не е голяма, реално купих само торбата за 10$ и ако резултатите са задоволителни, ще сглобя стойка за BIAB.
Недостатъците на този метод с по-голямото количество малц което се използва за постигане на същия резултат, но имайки в предвид цената на малца, не е болка за умиране. За варки(40-50 литра) съм изчислил приблизително(от калкулаторите на BF), че ще ми струва около 2 лв. повече(0,6-0,75 кг малц разлика).
Предимствата: по-малко съдове, съкратено време (пивоварния ден ми приключи за под 5 часа със миенето), по-малко следене на температури.
Мисля, че метода е подходящ за хора с ограничено пространство и търсещи по-бюджетни решения спрямо 3 съдова система.
Хубаво ще е и други колеги ползващи метода да споделят опит.