Вчера беше ден за варене врътнах един SMaASH с Pale Ale малц и Citra. Отново BIAB с частично промиване. Не знам дали всички четат групата в ФБ, затова пускам и тук във форума. Ето рецептата
Title: SMASH CITRA PALE ALE (RifayBrew)
Brew Method: BIAB
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 54 liters (fermentor volume)
Boil Size: 65 liters
Boil Gravity: 10.8 °P
Efficiency: 74% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 12.9 °P
Final Gravity: 2.2 °P
ABV (standard): 5.71%
IBU (tinseth): 38
SRM (morey): 5.28
FERMENTABLES:
12 kg - Belgian - Pale Ale (100%)
HOPS:
50 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 31.69
50 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Boil for 5 min, IBU: 6.32
200 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Dry Hop for 4 days
MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 50 min, Amount: 60 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout
4) Fly Sparge, Temp: 78 C, Time: 20 min, Amount: 20 L
OTHER INGREDIENTS:
10 g - Irish Moss, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Boil
10 g - Gelatin, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Secondary
YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: Yes
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 18 C
Използвах промити дрожди US-05 от предна варка - около 3-4 пръста от буркана за цялата варка, стана общо 54 литра или 3 канти по 18 литра догоре. Затова направих стартер, като предния ден направих мини варка с 250г малц. Стартера оставих на магнитната бъркалка за около 30 часа и очевидно бяха активни дрождите.
4 часа по-късно вече имаше бълбукане, а днес сутринта (около 15 часа след засяване) вече бълбукаше мощно.
Самата бира изглеждаше доста бистра още то сега, а тепърва й предстои да се избистри. 13Р e ok за SMaSH, чудя се дали може да се категоризира като IPA или си е Pale Ale?
Постигнах сравнително добра ефективност за BIAB - 74%. Разликата с другите варки е, че рециркулирах през цялото време с помпичка. Използвах около 60 литра вода за 12 кг малц за озахаряване и още около 15 за промиване. Промиването направих като надигнах торбата с помощта на планка на тавана, карабинери и две двойни макари. Това улесни повдигането доста, като реално вдигах 1/4 от тежестта. След това започнах варене, а от торбата все отще си капеше. Реално така успях да събера още около 5 литра бира, които досега винаги съм хвърлял, тъй като нямаше как да чакам толкова време, вдигайки с голи ръце.
Използвах само Citra - 50 грама за 60 мин и още 50 за 5 минути + остатъка - 200 грама, които ще разпределя в два от кеговете, а третия ще охмеля експериментално с друг наличен хмел.
Убеждавам се че BIAB е лесен метод, подходящ е за начинаещи, общо взето всичко в един съд. Накрая се мие само 1 съд + останалите принадлежности, но е по-добре от 3 съда.
Използвах една кофа от 20 литра за водата за промиване, която дори след това няма нужда от миене, защото е имало само вода в нея.