от boris » 10 Юни 2019, 10:17
Привет на всички.
От известно време чета форума, но не съм писал до сега. Намирал съм решение на проблемите или тук или в книгата "Домашна бира..."
До момента съм направил десетина варки и резултатите са повече от прилични. Бирата е хубава и се харесва от приятели и познати.
Онзи ден обаче се сблъсках с нещо, на което не знам как да реагирам.
Тръгнах да правя Сух Стаут:
4кг малц, 3л вода на килограм майшуване, 4л на килограм за промиване. Майшуване на 66 градуса за 60мин. Начален екстракт 1.040, което е 10 Плато. Мисля, че е приемливо за стила бира.
Заредих ферментатора, което е 20л туба от минерална вода. Напълних го не до горе разбира се, а има място за още 2л. Ползвах дрожди Windsor. Ползвам ги за пръв път. Ферментацията започна след 2-3часа доста бурно. Температурата беше 26 градуса. Тъй като водния клапан не уплатнява добре на отвора на капачката на ферментатора, уплатвявам с тесто.
По едно време случайно видях, че олеле! Тестото подгизнало, клапана се килнал, а бирата направо извира. Еми срам ме срам се паникьосах. Взех, че направих гениалното нещо да излея част от течността. Ферментацията замря, явно съм излял дрождите. На другия ден реших да спасявам някак. Добавих дрожди Нотингам с надеждата да стартирам пак ферментация. Не успях да аерирам добре пълния ферментатор. В момента водния клапан едвам бълбука на голям период от време. Пяна на повърхността не знам дали и има.
Може ли да ми кажете как да процедирам? Има ли надежда или бирата в канала?
Поздрави,