Нека спазим традицията и да открием сезона. Аз още нищо не съю правил, но съм открил нови суровини, изчистих мазето да вкарам кафеза. На вън никакво сушене вече. Проекта за пастърматор в горов, времв да го изпълня липсва.
Tуй е бира, тя не е гадна! Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Подтовям и аз сезона. Засега правя само пуширана шунка, че хлапетиите питат за мезета, а тя не иска сушене. Ще поръчва стартерни култури за месо, но се чудя от къде и ако някой даде акъл, ще съм му благодарен. Има вече и договорки и с някои производители на месо в района. Точим ножовете и мислим рецепти.
Аз миналата година взех от тук, но времето се стопли и не можах да изпробвам продукта. Пакетчето все още е в халдилника. Тази година по-навреме. Имам обвивки и мрежа, твърдо съм решил колбаси с ферментация. Разбира се стандартните, чоризо и телешки суджук не ги броя, те са задължителни.
И аз поръчах йоактив, съчетах поръчката със заксавска за кисело мляко. Със стартерните култури направих 10кг. смес телешки и свинско, вече съхне. Пастърма 5 кг. телешко и биволско, прясно снабдени от локални производители пък да видим. Идва ред на филе елена.
Дегустациите започнаха. Вдясно е телешка, вляво биволска пастърма. Суджук - смес телешко и свинско 50/50. Стартерни култури на Йоактив. Подчертан аромат и цвят. Месото за суджука стои 24 подготвено за мелене с подправките, след пълненето стана за 2 седмици. Пастърмата само сол без кайзеровка. Биволското има уникални качества за тоя вид продукт.
Мартине, на пъстърмата не съм слагал, там и без това материала беше само 5кг.Сложих на суджука 1пак. за 10кг. че той е по-труден за сушене и се прави с доста по-малко сол. Единственият начин за пастърмата, който ми хрумна е с кайзеровката преди сушене, но аз не правих кайзеровка. Не знам дали е подходящ вариант ако пастърмата се прави със саламура да се разтворят в саламурата. При мене стоя суха в сол, след което изкисвам.