Добавяне на захар

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Добавяне на захар

Мнениеот Popov » 21 Авг 2020, 16:40

Здравейте! Искам да попитам добавянето на захар преди ферментацията във ферментатора ли се слага (4 гр. на 500 мл.) или след ферментацията, в бутилките, преди да бъдат поставени в хладилника? Благодаря! :)
Popov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Ное 2019, 13:23

Re: Добавяне на захар

Мнениеот Don Reba » 22 Авг 2020, 07:44

След много ясно, преди ферментация имаш захар бол, над половината зърно става на захар, ако близнеш сиропа е сладък като детско сокче.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Добавяне на захар

Мнениеот dr_slavov » 24 Авг 2020, 12:53

С тези 4 гр на 500 ми звучи, че питаш относно захар за газиране, но не си уточнил?
Защото захар може да се добави и преди ферментация, но с други цели.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Добавяне на захар

Мнениеот Popov » 24 Авг 2020, 16:57

Don Reba написа:След много ясно, преди ферментация имаш захар бол, над половината зърно става на захар, ако близнеш сиропа е сладък като детско сокче.

Ами питам за газировката, да. Отделно видях, че и процентите алкохол се дигат от захарта и се чудех дали да сложа повече. Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта. Благодаря за отговора! :text-thankyoublue:
Popov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Ное 2019, 13:23

Re: Добавяне на захар

Мнениеот dr_slavov » 24 Авг 2020, 17:18

Popov написа:Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта.:
Доста си объркал понятията. Трябва да почетеш още малко. ;) Няма такова нещо „карамелизиран хмел“ и захарта за газировка не се слага според хмел, малц, карамел или алкохол. Единствената и роля е даде храна на дрождите, те да започнат ферментация и тъй като CO2 няма къде да отиде (бутилките са запечатани) да газира бирата. Като количеството се определя от нивото на газиране което искаш да постигнеш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Добавяне на захар

Мнениеот victoryvt » 30 Авг 2020, 18:38

Най-вероятно е имал пред вид карамелен малц, а не хмел.
Не че това има връзка със захарта за газиране де :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Добавяне на захар

Мнениеот Popov » 30 Авг 2020, 19:54

dr_slavov написа:
Popov написа:Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта.:
Доста си объркал понятията. Трябва да почетеш още малко. ;) Няма такова нещо „карамелизиран хмел“ и захарта за газировка не се слага според хмел, малц, карамел или алкохол. Единствената и роля е даде храна на дрождите, те да започнат ферментация и тъй като CO2 няма къде да отиде (бутилките са запечатани) да газира бирата. Като количеството се определя от нивото на газиране което искаш да постигнеш.


Бърках малц и хмел до вчера, когато си сварих бирата по учебник (буквално си държах книга за пивоварството в ръката и следях всеки процес много внимателно). Стана много добре. Благодаря за информацията относно газировката, четох из един Български сайт, че колкото повече захар имало, толкова повече се дигал алкохолния градус. И затова попитах.
Popov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Ное 2019, 13:23

Re: Добавяне на захар

Мнениеот stojjan » 07 Сеп 2020, 11:31

dr_slavov написа:Защото захар може да се добави и преди ферментация, но с други цели.


Здравей!

Доколкото разбирам - при варенето малцът отделя захари, с които дрождите след това се хранят при ферментацията?

Т.е. в стандартния случай - не би трябвало, но и не пречи да се сложи. След ферментацията, при бутилиране пак ще се направи захарен сироп за газировка.

От тази добавена захар - ще стане ли крайният продукт много по-сладък или просто ферментацията ще трае по-дълго от очакваните 7-10 дни, а пяната и бълбукането ще продължат повече от 2-3 дни?

2-ри ден се радвам на Симфонията на водния клапан и току що осъзнах, че сложих захар в стартера с дрождите. Колко зле е това? :)
stojjan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Май 2019, 11:34

Re: Добавяне на захар

Мнениеот dr_slavov » 07 Сеп 2020, 13:44

Имаш ли книгата "Домашна бира? Това е лесно!" ?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Добавяне на захар

Мнениеот stojjan » 07 Сеп 2020, 18:22

Ще я имам, благодаря!
stojjan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Май 2019, 11:34

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron