Снощи забърках нещо много силно :
Накрая на варенето даде 21% (1.083) мерено и със захаромер и с рефрактомер.
Целех се в руския стаут, но май отивам накъм барлиуайн.
Ето и продуктите :
1.Светъл пилс-малц Вайерман - 2кг
2.Мюнхенски - 700гр.
3.Карамюних - 300гр.
4.Карафа тип2 - 200гр.
5. Царевичен грис 750гр.
Първо да кажа че ми подариха нови дискове за мелачката (модул мелачка от голям кафеавтомат), смених ги и с тях на най-фино мелене правя вече чисто брашно за хляб.
За малца регулирах доста по наедро, но явно не е било достатъчно защото после видях голям зор със цеденето.
Обаче ... страшна скорост на меленето !
За 5 мин. смлях 3 кг. малц !
Процедурата :
1. Кипнах 3л. вода, размесих царевичният грис и капнах няколко капки термостабилна алфа амилаза при температура около 70 гр. (разбира се, можех да ползвам и малка част от светлия малц, но реших да тествам промишления ензим)
2.Следва завиране с бъркане катоблагодарение на ензима вместо гъста каша (качамак) се получи рядка течност миришрща на царевица.
3.След 30 мин. врене - добавих 8 л. студена вода и достигнах 35 гр.
4. размесих малцовете в тенджерата и тя се напълни.
5. След кратка кисела пауза, вдигнах на 52гр. за протеиновата, след това озахарих за 45 мин. на 67гр.
6. 15 мин.на 72 и следва прецеждане на 78.
Тук се закучи работата яко. Въпреки че си направих новия лаутър тюн с две дъна (над рзпробитото дъно на вътрешния съд добавих и диск от неръждавейка също разпробит - да стане двоен филтър) и отделно го пробивах с различни диаметри свредла - струйката беше толкова тънка , колкото тече ракия.
При разбъркване са засилваше, но и вървеше мътна.
Решението да излея цялата промивна вода и така да разредя майша се оказа полезно (викат му Batch-sparging) струйката се засили, и постепенно се избистри.
Преди варенето имах 18% , след него 21 !
Охмелих силно - 28гр. (1 унция) Халертау с 7% алфа за 90 мин. дават 30 единици ИБУ, втората доза 28гр. Халертау я варих в последните 15мин и тя е дала още 18 единици - общо имам 48 единици.
На вкус се усеща доста хмелно горчиво.
Направих си министартер с остатъка от дрожди (Нотингам) от предишна тъмна бира и още около 10гр. Нотингам + една лъжица глюкоза, остатък бира от ферментора и около 100мл. мъст от варенето. Докато охладя и прецедя (поради многото хмел имаше и там зор) дрождите се бяха активизирали и 7 часа по-късно водният клапан бълбукаше весело.
Сега остава да чакам да видя колко ще продължи ферментацията, до колко ще падне захарността и как ще е на вкус младата бира.
По правило такива силни бири се ферментират поне 2 или 3 седмици, отлежават минимум 3 и средно 5-6 седмици.
Така че ще можем да опитаме напитката на боговете някъде през март.
На цвят се получи почти черна, но с един червен отенък.
Мисля че ще се харесва.