от ivan.karr » 20 Май 2013, 14:48
Темата за "добавките" е много обширна. Аз лично ги деля на два вида:
- когато се добавят с цел поевтиняване на пивото, по стара съветска традиция се наричат сурогати. Може да са ечемик, ориз, царевичен грис (от царевичното зърно се отделя зародиша, че съдържа много мазнини), както и захар, захарен сироп или глюктозо-фруктозен сироп. По същите директиви сурогатите трябва да дават не повече от 30% от захарите в пивната мъст. Какво и колко слагат пивоварните е фирмена тайна. Ще добавя само, че когато сурогата е повече и ензимите от малца не са достатъчно да разградят високомолекулните съединения (скорбяла, белтъци и пр.) се добавят ензимни комплекси.
- Когато се добавят с цел по-различна бира, т.е. целта е добавката да промени органолептичните характеристики на пивото... Това на всички ви е познато.
Колкото до качеството на българските заводски пива - и аз съм на мнение, че приличат повече на машинно масло, отколкото на пиво. Но нека не виним само и основно технолозите. Те със сигурност биха искали да правят най-хубавата бира на света.