Ако позволите и аз да се из..таковам по темата за калая :
Припой за хранителни цели се обозначава такъв, какъвто не използва олово. Но не и калай.
Аз ползвам Sn97Ag3 - Калай 97%, Сребро 3% - това е мек припой,но е от най-високотопимите - около 270 гр.
С него си запоявах колоната за дестилация, както и други спойки по казана. С него си запоявах и този кош от неръждавейка, който сега ми върши перфектна работа за озахаряване и прецеждане на бирата :
Правя т.н. система BIAB - Brew In A Bag.
Разликата от нея и Браумайстера на фирмата Шпайдел е в помпата, електрониката и перфектната немска изработка.
В мой плюс е ниската цена и факта, че бирата ми не се различава по нищо от подобната създадена с Браумайстер за 2000 евро.
Е, вярно че е голяма глезотия да настроиш температурите и да натиснеш копчето "старт" и след това да си бараш ...
(каквото имаш за баране - жена, куче, т.ш.ци и те така)
Но на мен ми харесва да обикалям около казана с термометър, рефрактомер, пеха-метър и голяма дървена лъжица, да цъкам важно с език и да псувам ш.б.ния котлон или доставчик на газ.
После да си вдигна коша с лебедката, притеснявайки се дали няма да се откачи от тавана.
Между другото - и при Браумайстер-100 пак се ползва лебедка.