Да споделя и аз моята нова страст :)

Модератор: Martin

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот victoryvt » 02 Сеп 2013, 17:45

Т.е. само последната от тези с телените тапи е задържала , или тя е била еднолитрова с обикновена капачка ?
Според мен тия телените искат още едно уплътнение и ще държат.
Но и за вкуса си прав - не е ли перфектно затворена - се влошава драстично.
А ако знаеш колко по-добър е от наливната инсталация ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 02 Сеп 2013, 18:23

Да, последната еднолитрова с телена тапа.
А също така ми направи впечатление, че вкусът й наистина беше по-добър от предишните две (с излязлата газировка). :)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот victoryvt » 03 Сеп 2013, 10:00

Ами нищо ново под слънцето.
Отвори си една от другите капачки, тя ще е перфектна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот almus » 03 Сеп 2013, 13:52

Поздравления за добрите резултати!
Относно образувалата се пяна след бутилиране мисля,че се получава от наливането на бирата в бутилките...Когато наливам отвисоко и при мен се запенва и така остава лека пяна дълго време.Не съм усетил това да вреди на вкуса на бирата.
Бирата,която ние правим сами винаги ще бъде по-добра на вкус от тази в магазините,защото ние използваме качествени продукти и се стараем много.Бирата за търг. мрежа през последните години така я правят на печалбарство,че някои марки не стават за пиене/лично мнение/.
Успех на всички.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот cervesa » 03 Сеп 2013, 19:57

Ще си позволя да коригирам колеегата almus-кислородът,след приключване на лаг фазата( времето през което дрождите се размножават до определено ниво и консумират кислород) ,е изключително вреден за пивото.За разлика от виното ,където се налива от високо и интензивно за да се оттдели въглеродния двуокис,при пивото ,целта е той да се съхрани.Окисляването на пивото вследствие с контакта с кислорода води до неприятен вкус и липса на аромати.
Стремете се колкото е възможно пивото до затварянето му в бутилката да има минимален контакт с кислорода.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот almus » 04 Сеп 2013, 13:39

Съгласен съм.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 18 Сеп 2013, 12:37

Ето и резултата от зърненото пивоварство. :)
20130917_161706.jpg

Плътен малцов вкус и приятен хмелен аромат с добавка на ароматите от белгийските дрожди, характерни за вайс бирите, плюс лека приятна горчивина. Бирата е изключително пивка, благодарение на ниско-минерализираната изворна вода "Предела", която използвах.
Истинско удоволствие за сетивата! :)
Жалко, че е вече на свършване... :roll:

Първата бира я усетих в главата, а след втората ми стана топло. :lol:
Начална захарност преди ферментация 12,5 захарни градуса.
Захарност на готовата бира преди консумация - показание на рефрактомера 5 захарни градуса.
След справка с таблицата за корекция, поради наличието на алкохол, се получават реални 0,3 захарни градуса.
Ако смятам правилно, 12,5 - 0,3 = 12,2.
12,2 * 0,51 = 6,22% алкохол.
Така ли е?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот victoryvt » 18 Сеп 2013, 15:30

да, даже 0.54 е коефициента.
Но едва ли е 0.3 крайната - под 2% го могат само лагерните.
По-скоро рефрактомера е давал 6 и от там -> 1.9, но аз бих заложил на 2%
Тогава алкохолът е (12.5-2)*0.54=10.5*0.54=5.67% алкохол.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 22 Сеп 2013, 22:08

Следва продължение... :D
Купих си от "Метро" 27 литра електрическа тенджера с термостат и канелка за варене на компоти - на промоция (71 лв.).
По примера на колегата Крисо http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=17&t=2510&sid=29a6f111e8d99f211a58636a1a8f1e85 замених пластмасовата канелка с метална и сложих за цедка оплетката от мека връзка за бойлер.
През изминалият петък я тествах.
Експериментът беше с:
Pale Ale - 2 кг.
Pilsner - 1 кг.
Caramunich Type 2 - 0,5 кг.
11 литра вода за озахаряване и 18 литра за промиване. Общо 29 литра вода.
Хмел "Жатец"
Дрожди Safale S04.
Всичко беше О.К. до момента с промиването. На четири пъти се задръсти цедката от оплетка от мека връзка, което наложи разбъркване на майша, доподгряване, претакане на 1-2 литра и т.н. Накрая напълних тенджерата с майша, с цялото останало количество вода за промиване и нещата потръгнаха.
Варих в последствие в три отделни съда, тъй като не посмях пак в голямата тенджера, понеже е много широка и ще изпари много вода.
Изкарах по моя преценка общо 22 литра екстракт, от който смятам да извадя след ферментацията чисто поне 19 литра бира. :)
Захарност точно 10.

September 2013_2.jpg

vlcsnap-00001.jpg

vlcsnap-00002.jpg


Сега очаквам с нетърпение да видя каква ще е разликата в сравнение с белгийските дрожди. ;)

П.П. Май -май ще ставам и аз член на Асоциацията. :D

Наздраве!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот mirix » 22 Сеп 2013, 23:00

Наздраве колега. Моята кратка история на пивоварството ме навява на мисълта , че най добрите (лично според мен) дрожди към момента са нотингам.
1. За промиването си вземаш сликонова или като я водят мрежа за комари на 2 ката.
Пийнах глътка биричка и ....... ммммм ооо не си готов.
2. Гледаш да не задържа вода триците да са на сухо.
3. Изливаш накрая утайка в кофа или нещо си да се утаи и в процеса на варене доливаш бистрото
4.Продължавай както сметнеш за добре
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron