Карбонизация на бирата

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Карбонизация на бирата

Мнениеот misho5kov » 18 Мар 2013, 20:57

На няколко места срещнах споменато по нещо за карбонизацията. С допулнителен въглероден двуокис, има дори такава тема, мисля че е ясно. По интересно ми е със захарен сироп преди ботилирането, или със заделяне на неферментирала мъст /Виктор някъде беше споменал за такъв вариант/ но моля за подробности, ако може и дозировки. Какви са разликите? За коя бира каква карбонизация се препоръчва? Благодаря предварително!
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот victoryvt » 19 Мар 2013, 10:42

Темата е доста обширна.
Накратко :

1. По германски тертип : Заделя се 10% от общата незаквасена бирена мъст , получена след варенето и охлаждането и се съхранява в хладилник, фризер и т.н. докато останалите 90% си ферментират докрай. После при бутилирането се вади от хладилника, темперира се и се смесва с готовата зелена бира. Така в бутилираната бира се появяват около 1% неферментирали захари и пресни минерали (това е предимство) и дрождите в бутилката ги доразграждат като с това насищат бирата с въглероден двуокис (карбонизират).

2. По американски тертип : Не се заделя нищо, ферментира си бирата и преди бутилиране се добавя около 1 % захар в някаква форма : глюкоза, декстроза, кристална захар, мед, варианти има много. Количеството захар се изчислява по формула в зависимост от температурата на ферментация, степента на ферментация (атенюация или по-просто казано - дали са свалили екстракта до теоретичния минимум - зависи от типа дрожди), вида на избраната захар , както и най-вече стила бира - някои изискват висока газировка, други (английски ейлове) по-малка и т.н.
В нета има много онлайн калкулатори , който е фен нека ги пробва.

3. Същото като 2. но се добавя малцов екстракт от подобен на бирата тип - светъл, амбър, тъмен, екстра тъмен ...

Аз съм пробвал почти всичко, смятал съм с онлайн калкулатори и т.н.
Сега вече малко ме намързява та не си давам зор да смятам, а просто добавям на 500мл. бутилка една чаена лъжичка захар, на 2литрова бутилка една супена лъжица с връх.

Знам че воеводата cerevesa ще ме захапе , че въвеждам народа в заблуждение, но за кристална захар и добре газирана бира - 10гр. на литър е долу-горе златната среда.

Понякога се налага да се добавят и дрожди - за тежки и високоалкохолни бири, които са стояли по месец за вторична ферментация и са натрупали 9-10% алкохол - дрождите им са вече на смъртно легло и не е сигурно доколко ще газират бирата. Добавката е във вид на няколко трошички на бутилка, но действа желязно !
Освен това можеш да ферментираш главното количество бира с един тип дрожди, а да газираш с друг.

Германският начин е свързан с техния закон за чистотата на бирата, който не им позволява да ползват друго освен малц, вода и хмел.
Американският начин добавя около 0.4-0.5 % алкохол към крайната бира и това трябва да се отчита при определянето на стила.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот ivan.karr » 27 Апр 2013, 12:49

Вариант на 1. е да следите захарността със захаромер и като стигне около 5-4% - пълните в бутилки и на студено, да отлежава.
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Карбонизация със сух лед

Мнениеот bogos » 30 Сеп 2013, 09:48

Сухия лед представлява въглероден двуокис замразен до -60 или -80 градуса. В гугъл лесно може да разберете от къде може да си го набавите. Може да се съхранява ден - два или повече в зависимост от количеството, но задължително в кутийката с която сте го получили и в фризера.
След като е готова бирата, разлива се в бутилки и секунда пред затварянето се добавя сух лед колкото 3-4 грахови зърна. Бирата е готова за консумация до 20мин. и след като се охлади разбира се.
НИКОГА НЕ ПРЕДОЗИРАЙТЕ! Има опасност да се пръсне бутилката ако добавите голямо количество, например колкото бучка захар.
bogos
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 09:21

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот victoryvt » 01 Окт 2013, 11:32

Чудесно предложение, но може ли все пак с мерки като грамове или мл. да го разпишем ?
И дали си го тествал лично или цитираш други източници ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот bogos » 07 Окт 2013, 09:21

Лично съм го тествал но не с бира, още не съм стигнал до там. Правил съм го с вода и разни сокове. Точна дозировка няма. В пвс бутилка от 2 литра на кока кола слагам колкото бучка захар, ако сложа 2 бучки оставям бутилката в банята, обикновенно тя издържа въпреки че е издула с 30-тина %, но пък съдържанието и след това е убийствено газирано.
Така че всичко е до опит и вкус.
bogos
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 09:21

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот bogos » 10 Окт 2013, 10:22

Ето и друг бърз вариянт идеален за проби: http://vrita.net/content/%D1%81%D0%B8%D ... 0%B4%D0%B0
bogos
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 09:21

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот victoryvt » 10 Окт 2013, 14:14

Птрончетата са скъпи.
Някой ме беше питал за цена, но не намерих добра.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот ВескоВарна » 21 Мар 2016, 07:42

Патрончетата СО2 са по 12г и добрата цена е 1-1,20лв. В оръжейните магазини са 1.50-2лв.
Каква е дозировката при карбонизация с мед? Извинявам се,че упорито отбягвам бялата захар. С фруктоза някой пробвал ли е?
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Мар 2016, 11:23

С мед е малко по-сложно. Неговото захарно съдържание варира в зависимост доколко са го изсушили пчелите. Обикновено е между 60 и 80%. Освен това е желателно да мине някаква форма на стерилизация - да ври за кратко с малко вода например.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Следваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron