3та варка Амбер Ейл (FAIL ALE)
Всичко се сбърка от всякъде тоя път xD
4кг смян обикновен малц, 1кг домашен амбер малц (до колко е станал амбер не се знае ама на го докарваше на вид)
И такаа слагам 15литра на котлона вода за озахаряване (май трябваше да са 12... опс) и си викам сега догато стане водат 76.1° тоя 1килограм ще го смеля (оооо каква голяма заблуда само).
Без мелница за кафе, без робот и това дървено хайванче което си мислих че имам го нямаше... и трябваше да импровизирам... взех метална купа и с 1 метална палка почнах да го мачкам... то хубаво ама много сила иска и резултата - меко казано неприемлив. 2рата идея на една дървена дъска(тия дето се режат мезета на тях) сложих малко малц и с друга дъска натисках и въртях че да се смели... еми и така нестана. 3та идея слагам малц на дъската и с чука за паржоли блъскане.... над малца сможих 1 стара тениска че да не хвърчи навсякъде ииии след около десет минути блъскане водата беше готова пък аз дали имах и 100грама смян материал xD
И си викам еми кот токос слагам го несмлян и цвета няма да стане ама поне бирата да стане! Изсипах си 15те литра в машера и започнах да добавям ту от единия малц ту от другия... напълни се машера до горе и ми остана към кило и нещо общо от 2та малца... и ся ко прайм? Затворих машера и пуснах таймера за 1 час. През това време взех 1 тенджера сложих и към 3литра гореща вода(гореща до колкото имаше в бойлера) и хайде на котлона. След 10тина минути водата стигна до 76градуса свалих я от котлона добавих малца и сложих капака на тенджерата. Мина 1 час и почнах да отмивам машера... 1во отмих с материала от тенджерата и после с още 20литра вода(и след това си казах абе май водата дойде в повече
) Незнам колко точно бях отмил ама беше повече от 30 литра. Стана ми ясно че ще трябва да въря на 2пъти в голямата тенджера ама си викам ех нищо нали ще има повече бира после?
(ще има повече ама няма да е бира ами ще е сокче) взех проба от тенджерата охладих я и като видях 1.020 ми се доходи до тоалетната по голяма нужда...от груба сметка ми излезе % на алкохол 1.5
(мина ми през акъла да добавя обикновенна захар в мъста ама ме досрамя да го направя, казах си кот токос! ). Вместо 1 час варене варих час и половина с идеята че повече вода ще изври и ще се вдигне малко захарността. След като извря започнах охлаждането (на водна баня). След 20-30мин проверих температурата 60° и айде прехвърляме във ферментатора xD Сложих тенджерата да ври с останалия материал ,а пък ферментатора изкарах на терасата да се доохлажда (сетих се да му сложа поне една тапа пък вънка беше тъмно и захладняло викам си за час и половина ще стана 20 градуса някъде). 2рия курс на тенджерата го варих само 1 час щото се ядосах и изнервих заради всичките гафове които станаха... охладих я нея до 25° издипах я във ферментатора разклатих го добре и преди да добавя дрождите взех проба... 1.026 :/ не бях доволен и от тоя резултат и без да измеря температурата във ферментатора изсипах дрождите (us5 или нещо подобно) и естествено пак гаф... ферментатора беше пълен почти до горе... викам си ей ся като се рабалбукат тая пяна няма на къде да се издигне и ще избие през airlockа... ама хубаво че в деня в който ми пристигна airlocka отидох и си купих един маркуч с външен диаметър колкото е airlocka. И единия край го сложих в тапата на ферментатора а другия в 1 шише с малко вода (пак става еърлок ама дори и да тръгне да излиза пяна няма да стане мизерия)
И те така.. надявам се начинаещите да си вземат бележка и да не правят тия глупости които аз направих, а пък напредналите да сте се посмяли добре и да дадете някой друг акъл
Наздраве!