Бутилирането се проведе снощи - 14.02.2013
Ако тия господа и дами, не излъчат репортажа, ще я прекръстя на Валентино-зарезански червен ейл
Крайната плътност леко ме изненада - 2.8%
Но цитрата кърти мивки !
Страхотен аромат.
Не се забелязват странични миризми и/или дефекти.
Цветът е поотслабнал, но все пак е в червено-кафявата гама.
Използвах за газировката 70гр. сух малцов екстракт (който пристигна същия ден) разтворен в около 200мл. вода.
Като захарният сироп мина през микровълновата за около 5 мин. на средна мощност (и въпреки това изкипя).
Източих бирата с маркуч в една кофа и там смесих с малцовия екстракт , даже ръснах и малко пресни дрожди (около 1 гр. за 10-те литра в кофата)
Докато се занимавах с миене и дезинфекция на 20-те бутилки както и с други дела - мина около час и вече имаше пяна по повърхността на кофата.
Капачките накиснах в разтвор от дезинфектанта Окорон.
Бутилирах точно 19 бутилки от 500мл.
Та , защо малцов екстракт, а не проста захар ?
Ми ... що не.
Първо - малцовият екстракт е много по-лесно усвоим от дрождите , защото има и минерали (а те в младата бира вече са изчерпани).
Освен това той си е и точно бирена мъст, само че вакуумно изсушена. Няма да загубя от вкус.
Добавянето на свежи дрожди може и да не е задължително, но е желателно, за щамове които флокулират силно и се утаяват като лепкава утайка.
Например с S04 бутилковата газировка върви много бавно и трудно именно защото те за няколко дена падат долу и залепват, после при бутилирането няма достатъчно живи и деятелни клетки за да изядат захарите особено пък при повишено налягане в бутилката.
Възможно е и да се добавят за бутилките други дрожди , а не тези които са провели главната ферментация.
Даже има специални щамове за бутилкова и бъчвова доферментация.
Та с всички тези мерки исках да си подсигуря стабилна и сигурна бутилкова газировка.
И не на последно място - хилави дрожди в бутилките = почти сигурни проблеми после :
1. Лошо миризми
2. Недогазирана бира.
3. Газировка с диви дрожди и бактерии. Което е пак лоши миризми + гашинг.
Въобще, бутилковата доферментация си е един сложен процес и изисква сериозно отношение, ако искаме и сериозни резултати.
Малко малцов екстракт, както и 1гр. дрожди няма да ни съборят финансово, но ще дадат сигурен качествен краен резултат.
И не забравяйте стерилността , дезинфекцията и кислорода ! Кислорода е враг номер 1 на бирата.
Него го търсим само един път - аерирането преди ферментацията. После - никаквъв кислород, никакво преливане от високо, запенване, друсане и т.н.