Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот dejo » 15 Фев 2015, 21:47

Здравейте,
рефрактомера ми отчита 16 по Брикс, а захаромера, който е във ферментатора е под 1.040. Според таблиците за преобразуване в интернет се очаква
10 Брикс = 1.040
16 Брикс = 1.063
31 Брикс = 1.120
Иначе началната гравитация след добавяне на стартера беше 1.120, а сега е по 1.040, но не знам колко точно, изглежда захаромера опря в дъното на ферментатора.
Измерено с рефрактомера, началния екстракт на около 10л мъст беше 32.2 Бр, преди да изсипя около 1л стартер в нея. Т.е. началните измервания нямат толкова разлика тъй като в таблицата 31 Брикс = 1.120

Имате ли идея от какво може да има толкова голяма разлика?
Рефрактомера е калибриран с чешмяна вода, но едва ли това е причината. Все пак вярвам повече на захаромера, от колкото на рефрактомера :D . Бирата е доста гъста и има доста частици в нея, не е филтрирана - това сигурно също влияе?

Това ми е четвъртата варка. Опитах да направя максимално силен белгийски quadruppel.
Ето горе-долу рецептата:
5кг светли мацове
1.6кг карамелени малцове
150гр препечени малцове и ечемик
300гр ръж (от закуска)
500гр силно карамелизирана захар
озахаряване с 13л вода (21л казан до ръба)
промиване с още 3-4л (тук продължих да промивам и изкарах още 6л по-слаба мъст, която ще стане нещо като черен IPA ;) )
В крайна сметка около 10л пивна мъст

Наздраве :)
dejo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Дек 2014, 19:26

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот dejo » 15 Фев 2015, 22:06

Забравих - маята е Fermentis Safbrew Abbey.
dejo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Дек 2014, 19:26

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот dejo » 15 Фев 2015, 23:08

Такаа, след още малко ровене в интернет разбрах, че трябвало да се коригира отчитането по време на ферментация на рефрактомнера, заради акохола.
Ето и един калкулатор:
http://hickorybrewer.com/index.php/brew ... alculator/

Това вече се доближава до очакванията ми.
dejo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Дек 2014, 19:26

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот victoryvt » 16 Фев 2015, 09:04

Колега, няма нужда всеки път да се преоткрива топлата вода :
viewtopic.php?f=10&t=2468

Забележи от коя година е темата :)

Ха, наздраве.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот dejo » 17 Фев 2015, 20:36

Благодаря, Викторе. Ако искаш изтрий темата.
Грешката е моя, май съм изпуснал следващите страници в търсачката на форума.
dejo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Дек 2014, 19:26

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

Мнениеот KpaTyH » 20 Фев 2015, 14:24

Може ли да споделиш резултата, като стане готова бирата. Искам и аз да пробвам quad, нещо доближаващо се до La Trappe, но в рецептите в интернет ползват някакъв candi syrup, ако имаш някакво инфо сподели :))
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron