Здравейте,
рефрактомера ми отчита 16 по Брикс, а захаромера, който е във ферментатора е под 1.040. Според таблиците за преобразуване в интернет се очаква
10 Брикс = 1.040
16 Брикс = 1.063
31 Брикс = 1.120
Иначе началната гравитация след добавяне на стартера беше 1.120, а сега е по 1.040, но не знам колко точно, изглежда захаромера опря в дъното на ферментатора.
Измерено с рефрактомера, началния екстракт на около 10л мъст беше 32.2 Бр, преди да изсипя около 1л стартер в нея. Т.е. началните измервания нямат толкова разлика тъй като в таблицата 31 Брикс = 1.120
Имате ли идея от какво може да има толкова голяма разлика?
Рефрактомера е калибриран с чешмяна вода, но едва ли това е причината. Все пак вярвам повече на захаромера, от колкото на рефрактомера . Бирата е доста гъста и има доста частици в нея, не е филтрирана - това сигурно също влияе?
Това ми е четвъртата варка. Опитах да направя максимално силен белгийски quadruppel.
Ето горе-долу рецептата:
5кг светли мацове
1.6кг карамелени малцове
150гр препечени малцове и ечемик
300гр ръж (от закуска)
500гр силно карамелизирана захар
озахаряване с 13л вода (21л казан до ръба)
промиване с още 3-4л (тук продължих да промивам и изкарах още 6л по-слаба мъст, която ще стане нещо като черен IPA )
В крайна сметка около 10л пивна мъст
Наздраве