Аз на такава млада бира й викам "Принт превю" - т.е. само колкото да добия представа накъде отиват нещата.
След отлежаване на студено ще се подобри значително. Кой ли ще я чака обаче ...
Освен това - от вкуса на мая няма как да избягаш, особено с бутилкова газировка. Ако прекалено те дразни - пробвай да охладиш много ферментатора за два дена преди да бутилираш и да добавиш съвсем малко други дрожди - има специални такива за бутилкова газировка. Те са много лепкави и издържливи на налягане, поради което дозата от тях е минимална.
Номерът е как да се оттървеш от основните дрожди на ферментацията - охлаждането на ферментатора помага за тяхното утаяване. Може и след прехвърляне на бирата в друг съд, така няма да има проблеми с лизиране на дрождите.
И още нещо - в момента вече е топло и при 20 гр. околна температура в стаята - вътре във ферментатора температурата надвишава 26 !
А това е вече в диапазона на лошите миризми.
Решението за малки варки е - леген с вода под ферментатора, около него парцал потопен във легена, така че да се омокря от самосебе си и вентилатор който го обдухва. Действа учудващо добре - сваля с поне 5 гр. темп. във ферментатора.
За големи варки - принудително охлаждане , а там евтин вариант няма.
Та мисълта ми беше, че миризмите на мая и други се повишават при високите температури.